08 Ağustos 2015

İLHAM KAYNAKLARI

                                
                     “Eğer sevdiğiniz bir işte çalışıyorsanız hiç çalışmıyorsunuz demektir.”
                                                                                                       Konfüçyus             

                                         
İnsan Kaynakları Yönetimi , işletmelerin hedeflerine ulaşabilmeleri için gerekli olan işlevleri gerçekleştirecek kalifiye elemanların işe alınması, eğitilmesi, geliştirilmesi, motive edilmesi ve değerlendirilmesi işlemidir. İnsana odaklanmış, çalışanların ilişkilerini idarî bir yapı içinde ele alan, kurum kültürüne uygun ayarlanmış politikalarını geliştiren ve bu yönüyle kurum yönetiminde kilit işlev görevi gören bir yönetim anlayışıdır.

İnsan Kaynakları bir organizasyonun, vizyonu ve misyonu doğrultusunda, ihtiyaç duyduğu iş gücünü en optimal bir biçimde ortaya koymak, motive etmek, geliştirmek, ödüllendirmek ve devamlılığını sağlamak için ortaya konulan  stratejilerin uygulanmasıdır.

Bu çerçeveden bakıldığı zaman mühendislik eğitimi almış birisi için uzak görünüyor olabilir.  Aslında mühendislik eğitimi almış iseniz avantajlarınız var demektir. Nasıl mı ? İnsan kaynakları yönetiminde verileri doğru okuyabilmek çok önemlidir .Örneğin biz endüstri mühendisleri matematiksel işlemlerle fazlaca uğraşıyor ve  bu işlemlerden sonuçlar ve analizler çıkarıyoruz. Kalabalık sistemleri kişisel kararlarınızla yönetemezsiniz. Bu sistemleri  doğru şekilde oturtabilmek içinde belli parametrelere ihtiyacınız vardır, bu parametreler de sayısal veriler doğrultusunda ortaya çıkıyor.

Dedik ki bir de konuyu işin uzmanına soralım. İstikbal Mobilya, Mondi,Bellona gibi birçok ünlü markayı bünyesinde barındıran Boydak Holding eğitim gelişim yöneticisi Hüseyin Naci Oyman Bey’e aklımıza takılan sorularımızı sorduk. Keyifle okuyunuz.

*İlk sorumuz sizi, röportajımızı okuyan herkesin daha iyi tanıyabilmesi adına Naci Oyman kimdir?
1981 yılında Kayseride Doğdum, ilk/orta ve Lise eğitimlerimi Kayseri de Tamamladıktan sonra; Lisans Eğitimimi Eskişehir Anadolu Üniversitesi İngilizce İşletme, Y.Lisans Eğitimimi de  ODTÜ ( METU) İnsan Kaynakları üzerine tamamladım. Belirli süre ile USA -San Diego da çeşitli çalışmaların içerisinde bulunduktan sonra, İstanbul ve Ankara firmalarında görevler aldım. 2010 martından itibaren Boydak Holding Bünyesinde İnsan Kaynakları , 2015 yılının başlangıcı ile de Boydak Holding Boytaş Mobilya A.Ş Eğitim Gelişim Yöneticisi olarak görev almaktayım.

*Sizi iş hayatınızda insan kaynaklarına yönlendiren unsur  olay nedir?
Üniversite eğitimim yıllarında insanlar üzerindeki gözlem ve takip yeteneğimin biraz detaylandırıcı ve analiz edici boyutlara ulaştığını fark ettim. Üzerine kişisel olarak almış olduğum Beden dili ve kişilik analizleri eğitimlerim, Kişilerin tutum ve davranışları üzerinde ki yönlendirici ve tamamlayıcı bir yönlendirme boyutuna geldiğini hissetmem ile kendim de insan kaynakları bölümünün en doğru karar ve kariyer bütünleşmesi olacağına kanaat getirdim.

 *Bir kariyer yöneticisi olarak endüstri mühendisinin tanımını yapabilir misiniz?
Günümüz mühendislikleri arasında en sosyal ve analitik düşünceye sahip olan Mühendisliği Endüstri Müh. Olarak görmekteyim. Standart tasarım mühendisliğine yeni bir boyut kazandırarak, ufuk açıcı ve kişisel girişimci ruh yapısı sayesinde, sektöre ve uzmanlık alanlarına olumlu etki oluşturmaları yönünden başarılı bir mühendislik dalı olarak görmekteyim. Tabii ki bunu söylerken, kişilerin kendi gelişimlerine de ayrıca parantez açmak lazım. Çünkü mezun olunan bölümün niteliğinin mühendis adaylarının kendi kariyer çizgilerini belirlerken koymuş olduğu hedefleri de etkilemektedir. Hedefleri için objektiflikten taviz vermeden, güncel gelişim konularına yoğunlaşmaları da başarılarında en büyük etken oluşturacağı düşüncesindeyim.

*Öğrencilik yıllarında endüstri mühendisleri ne iş yapacaklarını, hangi dalda çalışacaklarından emin olamıyorlar, bu konuda bizlere ne tavsiye edersiniz?
Öncelikle tavsiyem; Kendi potansiyellerinin farkında olsunlar! Hedeflerin olması çok önemli ancak zirveye giden yollar da bir o kadar çetin ve zor. Tavsiyem zirveye yürüyerek tane tane ve sindirerek çıkmayı hedeflesinler. Çünkü zirveye uçarak çıktıklarında kanatları olası bir olumsuzlukta kırılırsa zirvede kalmalarını sağlayacak tek şey ayakları olacaktır!  Bir diğer tavsiyem, her şeyden azar azar değil tam ve sorunsuz öğrenmelerini tavsiye ederim. Bir atasözü aslında bunu tam olarak açıklamaktadır (Aslan 8 çeşit yüzme bilirmiş ancak hangisi ile yüzüyüm derken boğulur ölürmüş)! Başka bir tavsiyem de şu, ne kadar iyi bir şoför olursanız olun ancak acemi birisi size çarparsa yoldan çıkabilirsiniz, bunun için mutlaka birkaç manevra yeteneğinizin bulunması önemli. Kısaca açıklayacak olursam, iş hayatına girerken mutlaka doğru hedefler ve alternatifi bol planlar yapmanız.

*Bir endüstri mühendisi olarak insan kaynakları departmanında hangi konumda çalışabiliriz?
Aslında İnsan Kaynakları Ve Endüstri mühendisliği ruh ikizi gibidir. Bakıldığı zaman İnsan Kaynakları sektöründe çok geniş bir yere sahip çalışma alanlarınız bulunmaktadır.
Endüstri Mühendisi mezunu bir İnsan Kaynakları Yöneticisi;
•             Performans Yönetimi
•             Kariyer Yönetimi
•             Yetenek Yönetimi
•             Lider Koç
•             Beden dili uzmanı
•             Analitik düşünme ve sistem geliştirme teknikleri
•             Eğitim & Gelişim
•             Sosyal ilişkiler ve Sosyal projeler Yönetimi
•             Çalışan Memnuniyet ve Kurumsal Memnuniyet Yönetimi
•             Etkili iletişim
•             Zaman Yönetimi
•             Stres Yönetimi
•             Takım ve ekip ruhu yöneticisi
•             Kurumsal Temsil
Gibi, konularda gelişim gösterip başarı ile çalışabilmektedir.

Sözün özü herşey o kadar çabuk değişiyor ki, her gün ne kadar az şey bildiğimizi fark ediyoruz. İnsan Kaynaklarında çalışmayı planlıyorsanız eğer zamanınızın büyük çoğunu olmamış sorunlar için harcar durumda bulacaksınız, hazırlıklı olun :)

Son olarak mutlaka yeteneklerimizi iyi tanımamız gerek. İnsan sadece kendine yalan söyleyemez. O yüzden sevdiğiniz, mutlu olduğunuz işi yapın.

                                    


                                                                          Merve GÜLTEPE

2 yorum: