5-6 yaşları civarındaydım. Karın şişliği şikayetim nedeniyle Hacettepe Hastahanesine gitmiştik. Doktorlar tam 1 yıl boyunca beni bölümden bölüme araştırmaya yolladı ancak sorunumun ne olduğunu bir türlü bulamadılar. Son durağım ise Gastroentoloji oldu. Kan testleri ve biyopsi yapıldığında çölyak hastası olduğum anlaşıldı. Tabi o zamanlar bilinen bir rahatsızlık değildi. Doktor bilgi vermek için yanımıza geldi ve bir sayfalık diyet listesi verdi. Başta ne olduğunu anlayamamıştım. Doktorun bu diyete uymazsan ‘ölürsün’ dediğinde ölüm korkusundan bir şey yiyemediğimi çok net hatırlıyorum. Düşünebiliyor musunuz 5 yaşındaki bir çocuğa ölümden bahsediyorsunuz. Büyüdükçe doktorun bu uyarısındaki sebebi idrak edebildim. Tabiki 5 yaşındaki bir çocuğu çikolata gibi abur cuburları yemekten ancak bu şekilde uzak tutabilirdiniz. Bugün bu kadar sağlıklıysam bunu o doktora ve tabiki ailemdeki hassasiyete ve duyarlılığa borçluyum. :)
Türkiye
de 200 kişiden bir kişide görülen sinsi bir hastalık, Çölyak. Peki Çölyak
(Gluten Enteropatisi) nedir? Gluten adlı bir proteine karşı bağırsakların aşırı
duyarlılığıdır. Bağırsaklarda sindirimi sağlayan villus yapılarının
bozulmasıyla emilim bozukluğu (malabsorpsiyon) oluşuyor ve glüten maddesi
sindirilemez hale geliyor. Glüten buğday, arpa, yulaf ve çavdarda bulunan esnek
bir proteindir. Hamurun kabarmasını sağlayan, gıdaların raf ömrünü uzatan
önemli bir protein.. Bu yüzden glütensiz unlarla yapılan ürünler çabuk
bayatlar, şekil almakta ve kabarmakta zorluk çeker. Bu yüzden hamur kültürü
gelişmiş bir ülkede yaşayan bir çölyaklı iseniz yaşam kaliteniz düşebiliyor.
Peki
çölyak tanısı nasıl konulur? Çölyak tanısı için bir gastroentoloji bölümünde
kan tahlili ve endoskopi ile ince bağırsaktan alınan biyopsi yeterli oluyor.
Çölyak hastalığın çıkmasındaki en baskın neden genetik bir rahatsızlık
olmasıdır. . Çölyak tanısı konulanların birinci derece akrabalarında %5-10
oranında çölyak görülebilir. Bu hastalık doğuştan olabileceği gibi sonradan da
tetiklenebilir. Unutmayın sizlerde tetiklenmemiş bir çölyak geni bulunduruyor
olabilirsiniz.
Belirtileri;
Ø Sürekli
ishal durumu
Ø Kilo kaybı
Ø Karında
öne doğru şişlik
Ø Kronik iştahsızlık,
halsizlik
Ø Ağız içi
aftları
Ø Kansızlık
Ø Kaslarda
zayıflama
Ø Kusma
Ø Gaz
şikayetleri, dışkıda anormallik
Ø Kuru cilt
Ø Eklem/kemik
ağrıları
Ø Gerginlik
ve sinirlilik hali
Çölyak hastalığının tıbben bilinen bir tedavisi yoktur. Tek sağlıklı çözüm glütensiz beslenmektir. Çölyak hastalığında erken teşhis ise çok daha önemlidir. Eğer yukarıdaki belirtileri taşıyor ve hala doktora gitmeyi geciktiriyorsanız veyahut çölyak olduğunuz halde diyeti ciddiye almıyorsanız sizi riskli bir gelecek bekliyor demektir. Unutmayın çölyak için 1 dilim ekmek yemek 1 bardak çamaşır suyu içmekle eşdeğerdir. Çünkü diyete uyulmadığında villuslar daha çok hasar görür ve daha çok gerekli besini sindiremez hale gelebilir. B12 gibi vitamin eksiklikleri, kansızlık, yorgunluk, nefes darlığı, diyabet, ağız boğaz yemek borusu ve bağırsak kanserleri, lenfoma gibi ciddi rahatsızlıklar sizi bekler. Ancak diyete uyulduğunda sağlıklı normal bir hayat sürebilirsiniz.
Glüten içerebilecek besinler;
1. Gluten
içeren (buğday, arpa, yulaf, çavdar) tüm gıdalar kesinlikle yenmemelidir.
Buğday ve tahıl unu ile yapılan tüm hamur işleri (ekmek, kek, pasta, kurabiye, börek,
çörek, makarna, erişte, mantı, hamurlu tüm tatlılar vs.) tüketilmemelidir.
Glutensiz un ile tüm bunları evde yapabilirsiniz.
2. Bulgur
içeren yemekler tüketilmemelidir. Unutmayın bulgurun özü buğdaydan gelir.
3. İrmik ve
ürünleri tüketilmemelidir. (İrmik durum buğdayının elenmesiyle oluşur.)
4. Margarin,
mayonez, hardal, ketçap, salata sosları, hazır patates cipsi, dondurma,
çikolata, pudingler, sosis, salam , sucuk, krem peynir, yoğurtlar, hazır balık
ürünleri gibi ürünlerde glüten bulunma riski yüksek olduğundan araştırılıp
seçici olunmalıdır.
5. Galeta unu
tüketilmemelidir.
…
Glüten içermeyen besinler;
1. Mısır,
Pirinç, Patates, Kestane unu, Nohut unu, Soya unu, üzüm çekirdeği unu, tapioka,
büyük marketlerde bulunabilen glutensiz unlar
2. Kırmızı ve
yeşil mercimek, kuru fasülye, nohut, barbunya, börülce, mısır, pirinç, patates,
soya fasulyesi gibi baklagiller rahatlıkla tüketilebilir.
3. Yumurta,
zeytin, bal, reçel, tahin, pekmez, sirke çeşitleri
4. Balık ve
diğer deniz mahsülleri
5. Kümes
hayvanları etleri, sığır, dana, kuzu etleri
6. Domates ve
tuz içeren salça
7. Tüm sebze
çeşitleri
8. Tüm meyva
çeşitleri
9. Bakliyatların
tüm çeşitleri
10. Tüm katı
ve sıvı yağ çeşitleri
…
15
yıllık tecrübelerime dayanarak, eğer kendinize veya yakınınıza çölyak tanısı
konulduysa ilk yapmamanız gereken şey paniktir. Sakin olup güzel bir araştırma
yapmanız gerekiyor. İnternette değişik güvenirliliği olmayan tedavilerden
bahsediliyor. Bu tedavilere kendimizi kaptırıp boşuna ümit beslemememiz
gerekiyor. Unutmayın zaten sağlıklı bir tedavisi mevcut olsaydı doktorlar bize ömür
boyu diyet yerine tedavi yöntemi uyguluyor olurlardı. Birçok şeyi yiyemiyor
gibi görünseniz de aslında birçok gıdadan yararlanabildiğinizi unutmayın.
Markete gittiğinizde birçok gıdaların içindekiler kısmında eser miktarda glüten
içerir açıklamasını görürsünüz. İşte bu gıdalarda seçici olmakta (fabrikalarını
arayıp alerjen uyarısı hakkında bilgi alabilirsiniz) fayda var. Glütensiz
amblemi bulunan bütün ürünleri rahatlıkla tüketebilirsiniz. Zaten zaman
geçtikçe bu diyetin ne kadar sağlıklı olduğunu fark edeceğinize hiç şüphem yok.
Çölyaklılara sabırlı bir diyet, sağlıklı hayat dilerim. :)
Kübra EMEKTAR
Yeşil çayın faydaları için tıklayın
Kübra EMEKTAR
Yeşil çayın faydaları için tıklayın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder